Gdzie powstała pierwsza pizza?

Wegetariańska pizza jest chętnie wybierana na całym świecie. Do przygotowania ciasta będziesz potrzebował: 350 g mąki mocnej plus dodatkowo do posypywania kęsów ciasta, jedna saszetka 7 g suszonych drożdży, szczypta cukru, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 150-160 ml ciepłej wody (ja używam 50 ml przegotowanej wody i po prostu czekam, aż się ochłodzi) oraz pół łyżeczki soli. Ta pizza ma również pyszny sos.

Do jego przygotowania będziemy potrzebowali: 100 g przecieru pomidorowego, ketchup pomidorowy ok 50 g, 1 łyżki suszonej bazylii, 1 łyżki oregano i sól oraz pieprz do smaku. Natomiast do zrobienia „polewy” będziemy potrzebowali: 150 g tartego sera, do wyboru (osobiście używam silnego cheddar i cheshire zmieszane razem), to zależy po prostu od naszych preferencji, 1 łyżki suszonej bazylii, którą posypiemy po wierzchu i 1 łyżki suszonego oregano, które również posypiemy po wierzchu. Możesz także dodać dowolną inną polewę.

Jak się robi pizze w Szczecinie?

pizzeria w szczecinieJa używam pokrojonych grzybów, ananasa i chilli, czasem kukurydzę cukrową, pokrojone papryki i szynkę. Używam robota kuchennego, aby przygotować odpowiednio ciasto. Ta pizza jest naprawdę pyszna i szybka do zrobienia. Umieść mąkę i sól, następnie dodaj drożdże suszone i cukier, wymieszaj dodając oliwę z oliwek, a następnie wlej ciepłą wodę.

Kontynuuj mieszanie, aż ciasto stanie się miękkie. Jeśli korzystasz z robota kuchennego, nie trzeba zagniatać ciasta ręką. Ale jeśli zrobisz to ręcznie, włóż poszczególne składniki do dużej miski i wymieszaj je wszystkie razem, a następnie zagniataj ciasto przez około 10 minut. Wegetariańska pizza jest naprawdę pyszna! Chętnie wybierają ją nie tylko wegetarianie. Następnie umieść ciasto w naoliwionej torbie polietylenowej do pakowania żywności, aby ciasto podwoiło swoją wielkość. Tego typu pizzę przyrządza Pizza Szczecin i kosztuje około 25 złotych.

Przepis na pyszną pizzę

Umieść je w ciepłym miejscu i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po wyjęciu z torby połóż ciasto na stolnicy posypanej mąką. Następnie rozwałkuj do wymaganej grubości. Jeśli nie chcesz by, ciasto urosło za bardzo, nakłuj je widelcem. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w misce i rozłóż na powierzchni ciasta.

Posyp tartym serem i dodaj wybraną polewę, na końcu posyp wszystko z góry bazylią i oregano. Umieść pizzę w rozgrzanym piekarniku gazowym na 6-7. Gotuj przez około 20 minut lub do momentu, gdy pizza będzie złocista i chrupiąca na brzegach. Pizzeria również oferuje taką pizzę, dlatego jeśli nie masz tym razem czasu lub ochoty samemu jej upiec, możesz wybrać się do ulubionej pizzerii lub zamówić ją na wynos. Taka pizza jest pyszna, z charakterem i bez mięsa.

Może Ci się również spodoba